Aangeven van levenloos geboren kind bij Basisregistratie Personen (BRP)

WAT MOET JE DOEN VOOR REGISTRATIE?

Vanaf 21 januari 2019 kan je via deze link nagaan wat er in jouw situatie nodig is om je levenloos geboren baby te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP, vroeger bekend als de gemeentelijke basisadministratie).
Beantwoord de vragen en lees de uitkomst goed door. Er staat precies uitgelegd wat de vervolgstappen zijn.
Heb je vragen? Stel deze dan aan de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je woont. Daar moet je namelijk naar toe voor registratie.
Vanaf 4 februari 2019 kun je het verzoek tot registratie van jouw levenloos geboren kind echt indienen. Iedereen die een kind wil laten registreren, is hiertoe vanaf deze datum in de gelegenheid. Er wordt niet gekeken naar hoe lang geleden de geboorte was.
Het is bij de meeste gemeentes nu al mogelijk om een afspraak in te laten plannen. Soms is het maken van een afspraak niet nodig.

Link naar vragen en antwoorden voor BRP registratie.

Politiek unaniem over wetswijziging
Bij de behandeling van deze nieuwe wet op 4 oktober 2018, zei de heer Bisschop van de SGP onder andere: “Het gaat hier over een zaak die heel diep ingrijpt in levens van ouders. Het verliezen van een kind is ongeveer het ergste dat je in je leven kunt meemaken. Dat geldt voor ouders die al een tijd voor hun kind hebben mogen zorgen, maar dat geldt niet minder voor ouders van wie het kind al voor de geboorte of net na de geboorte overlijdt. Over de kinderen van die laatste groep ouders gaat het in dit wetsvoorstel. Twee jaar geleden zetten ruim 82.000 mensen hun handtekening. Ze vroegen om erkenning van hun overleden kind in de Basisregistratie Personen. De SGP heeft veel waardering voor het initiatief dat deze ouders hebben genomen.” Bisschop is degene die de Tweede Kamer heeft voorgesteld, hier apart bij stil te staan en het niet als hamerstuk af te doen.

Mevrouw Bergkamp (D66) bedankte bij de behandeling van het wetsvoorstel de initiatiefnemers van de wet: “Natasja Bos, Mandy Rut en Petra en Terence Polak voor het opstarten van de petitie. Ik wil ook in het BRP bedanken professor Jaap Doek en ombudsman uit Amsterdam Arre Zuurmond, die bij het traject hebben geholpen, en Jeannette Rietberg, Mieke Maliepaard en Roos Schlikker, die nauw bij het proces betrokken zijn geweest. En ten slotte natuurlijk de 82.000 mensen die de petitie uiteindelijk hebben ondertekend.”
Ze vervolgt: “Ik denk dat dit ook goed weergeeft waarom die petitie gestart is. Dat is goed, want door de petitie en de inzet van de initiatiefnemers is er ook een taboe doorbroken, dat bij een grote groep ouders een miskraam een verlies van een kind betekent, dat dit voor hen tastbaar is, erkenning verdient en zichtbaar moet zijn, ook in de systemen van de overheid. Voor hen die dat willen, zeg ik er expliciet bij.”

Diverse andere Kamerleden hebben ook bijgedragen aan het debat, waarna het wetsvoorstel met handopsteken is aangenomen. Alle 150 Kamerleden stemden voor. Op 18 december 2018 stemde de Eerste Kamer ook in met het wetsvoorstel, waarna het heel snel in werking kon treden.

Meer blogs

4 september 2016

Een gat in de tijd

Karlijn van Arkel verloor haar 4-jarige zoontje Teun aan de gevolgen van leukemie. Hij overleed 4 maanden na het ontdekken van de ziekte. “Wat ik moeilijk vind is dat ik nooit de man zal leren kennen die Teun zou zijn geworden.”

Lees meer

18 april 2017

Recensie: Kijken in de ziel – de achterblijvers

Hoe gaan verschillende nabestaanden om met het verlies van een dierbare? Deze achterblijvers doen hun verhaal in het boek ‘Kijken in de Ziel’. Je leest de complete interviews uit de documentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers” (2017).

Lees meer
Spring naar toolbar